stoxoi154.jpg

Η τεχνολογία MIDI είναι γύρω μας. Βρίσκεται μέσα σε ηλεκτρονικά μουσικά όργανα, υπολογιστές, ταμπλέτες, έξυπνα τηλέφωνα, μίκτες ήχου, κλπ. Τη μουσική MIDI τη συναντούμε σε ταινίες, τηλεόραση, βιντεοπαιχνίδια. Οι MIDI συνθετητές (Synthesizers) χρησιμοποιούνται για παραγωγή μουσικής σε συνδυασμό με υπολογιστές που έχουν εγκατεστημένα προγράμματα μουσικής εγγραφής "Sequencers" και/ή DAW (Digital Audio workstations).
midi-logo.png
Το MIDI (Musical Instrument Digital Interface, Ψηφιακή Διασύνδεση Μουσικών Οργάνων) είναι το παλαιότερο (1983) και το πλέον διαδεδομένο πρωτόκολλο μουσικής επικοινωνίας, το οποίο επιτρέπει σε ηλεκτρονικά μουσικά όργανα (π.χ. synthesizers, drum machines), υπολογιστές και άλλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό (π.χ. MIDI controllers, sound cards, samplers) να επικοινωνούν και να συγχρονίζονται μεταξύ τους ελέγχοντας το ένα το άλλο.
π.χ. για την ηλεκτρονική χορευτική μουσικής (Electronic Dance Music, EDM) και τους DJs, υπάρχουν ειδικευμένοι MIDI ελεγκτές (MIDI Controllers) που δημιουργούν "beats" και "loops" και ελέγχουν το φωτισμό.

1-tweak.jpg
Η πληροφορία που μεταφέρεται δεν αποτελεί σήμα ήχου αλλά μηνύματα (οδηγίες εκτέλεσης) που αφορούν το ποια νότα πρέπει να παιχθεί, για πόσο χρόνο και ένταση και από ποιο μουσικό όργανο. Επομένως η "γλώσσα" MIDI ορίζει τον τρόπο αναπαραγωγής της μουσικής με τρόπο παρόμοιο με αυτόν μιας παρτιτούρας. Τα δεδομένα MIDI μπορούν να υποστούν επεξεργασία μέχρι την ελάχιστη λεπτομέρεια (αλλαγή μιας νότας, αλλαγή του tempo, αλλαγή των μουσικών οργάνων που συμμετέχουν) με τρόπους που είναι αδύνατον να εφαρμοστούν σε ένα αρχείο ψηφιοποιημένου ήχου.

Τα μηνύματα MIDI μεταφέρονται ηλεκτρονικά ανάμεσα σε συνδεδεμένες συσκευές οι οποίες είναι συμβατές με το πρωτόκολλο MIDI, ή εναλλακτικά αποθηκεύονται σε αρχεία συγκεκριμένου μορφότυπου (Standard MIDI files - με επέκταση .mid) για να αναπαραχθούν από συμβατό λογισμικό ή υλικό. Για παράδειγμα ο υπολογιστής σας, το tablet ή το έξυπνο τηλέφωνο διαθέτει πιθανώς τη δυνατότητα να παίξει αρχεία MIDI (Standard MIDI files) χρησιμοποιώντας είτε ενσωματωμένο υλικό ή κατάλληλο λογισμικό που ανταποκρίνεται στα μηνύματα MIDI και αναπαράγει τον ήχο. Επομένως το ηχητικό αποτέλεσμα εξαρτάται από τη συσκευή αναπαραγωγής (γεννήτρια ήχου) που θα μετατρέψει τα μηνύματα MIDI σε ήχο (μειονέκτημα της τεχνολογίας MIDI). Ας θυμηθούμε ότι ο ψηφιοποιημένος ήχος είναι ανεξάρτητος της συσκευής που χρησιμοποιείται για την αναπαραγωγή και ακούγεται ίδιος κάθε φορά που αναπαράγεται.

Η τεχνολογία MIDI χρησιμοποιείται τουλάχιστον εδώ και 30 χρόνια. Αρχικά η μεταφορά των μηνυμάτων MIDI γινόταν μέσα από εξειδικευμένα καλώδια και βύσματα (5-pin DIN). Πλέον χρησιμοποιείται η USB διασύνδεση με τον υπολογιστή, αλλά οι 5-pin DIN συνδέσεις εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία μεταξύ MIDI μουσικών πληκτρολογίων (keyboards).

MIDI_Connection.jpg
hqdefault.jpg
Τα πλεονεκτήματα του MIDI είναι ότι υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στην επεξεργασία της μουσικής MIDI ενώ απαιτείται και μικρότερος αποθηκευτικός χώρος (ένα αρχείο MIDI είναι από 200 έως 1.000 φορές μικρότερο από ένα αρχείο ψηφιοποιημένου ήχου ποιότητας CD). Ως μειονεκτήματα έχουμε ότι υπάρχει υπολογιστικό κόστος για να μετατραπεί η συμβολική αναπαράσταση MIDI σε ακουστή κυματομορφή σε πραγματικό χρόνο και ότι το αποτέλεσμα εξαρτάται από τη συσκευή εξόδου και συνήθως είναι υποδεέστερο της ψηφιοποιημένης μουσικής.

Προγράμματα δημιουργίας και επεξεργασίας παρτιτούρας

- MuseScore, Λογισμικό σύνθεσης και επεξεργασίας μουσικού κειμένου ανοιχτού κώδικα για Windows, MacOS και Linux (https://musescore.org/el/, https://goo.gl/r2Oj7D)

musescore.jpg
MuseScore

lmms_3.jpg
LMMS


Προγράμματα πολυκάναλης εγγραφής (sequencers/workstations)

- LMMS - Let’s make music, Ανοιχτού κώδικα DAW (digital audio workstation) για Linux, Windows, MacOS (https://lmms.io/)
- Zynewave Podium Free, Digital audio workstation (DAW) για Windows (http://zynewave.com/podium-free/)
- Sekaiju, MIDI sequencer λογισμικό για Windows (http://openmidiproject.osdn.jp/Sekaiju_en.html, http://goo.gl/YOpBNX)
- Online sequencer (http://onlinesequencer.net/)
Δραστηριότητα
  • 1.5.4 Tutorial-1 Εξοικείωση με το πρόγραμμα LMMS (Open source DAW), Νικολού Α. (2015) (https://goo.gl/o4BlLX)ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ - ΑΝΑΦΟΡΕΣ
  • Learn About MIDI (Ανακτήθηκε 19/09/2015 από http://midi.org/)
  • Αλεξανδράκη, Χ., Χουσίδης, Χ. (2011) Πρωτόκολλα Μουσικής Θεωρίας-Σημειώσεις Θεωρίας, Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας & Ακουστικής, ΤΕΙ Κρήτης, Ρέθυμνο 2011 (Ανακτήθηκε 19/09/2015 από https://eclass.teicrete.gr/modules/document/file.php/TA131/MCP_Simeioseis.pdf)
  • Βουτυράς, Γ., Αλεξίου, Ι., Γαροφαλάκης, Ι., Τζήμας, Ι. (2000) Πολυμέσα, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Αθήνα 2000


ΠΗΓΕΣ - ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΛΕΤΗ
  • M.I.D.I (Θεωρία), Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου & Μουσικών Οργάνων, ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (2006) (https://goo.gl/S1YG2H)
  • Εισαγωγή στη Μουσική Τεχνολογία, eclass Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2015) (http://goo.gl/P9ffZy)
  • Free Sheet Music (http://www.8notes.com/)
  • Math in Music, Get the Math (http://goo.gl/lCy2su)